vepr91 | Дата: Неділя, 05.12.2010, 09:20 | Повідомлення # 1 |
Група: Администраторы
Повідомлень: 1001
Статус: Offline
| Об"єктивний критерій (загальний): 1. Географічний - розміщення ринку, динаміка розвитку регіону, відстань від підприємства до ринку, котинент, клімат. 2. Соціально-економічний - рівень заощаджень, рівень доходів, рід занять, освіта, релігійні переконання, національність. 3. Демографічний - кількісний та якісний склад сім"ї, стать та вік. Суб"єктивні критерії (специфічні): 1. Відношення до реклами нового товару. 2. Інтенсивність споживання. 3. Ступінь прихильності до товару і товарної марки. 4. Готовність споживача до покупки. 5. Суспільне положення. 6. Спосіб життя. 7. Тип споживання. 8. Мотиви купівельної поведінки. Критерії сегментації товарів виробничого призначення: 1. Характеристика підприємства (розміри, форма власності, рівень виробничих потужностей, географічне розміщення, фінансовий стан, стан конкуренції та інтенсивність споживання). 2. Характеристики продуктів або послуг (тип продукту, обсяги споживання) 3. Характеристика закупівельної діяльності (тип закупок,стадія у процесі прийняття рішення про закупку). 4. Організація закупівельної діяльності (критерії відбору постачальників, стратегія закупок, позиція по відновленню до продавця, інноваційна політика). 5 Індивідуальні характеристики покупця (стиль прийняття рішення про покупку, відношення до ринку, подібність між покупцями і споживачами). Методи сегментації: 1. Апріорні - використовуються тоді коли сегментація проводиться на основі попередніх маркетингових досліджень, на основі яких дослідник може встановити гіпотезусегментації ринку. 2. AID (автоматичний дитектор взаємозв"язку) - метод групування передбачає послідовний поділ всієї сукупності споживачів на однорідні групи за обраними критеріямисегментації. Для цього спочатку обирають найбільш вагомий критерій, який впливає на прибуток підприємства, за яким проводять поділ на 2 протилежні групи. Після цього оцінюють одержані групи і для подальшого розподілу вибирають групу споживачів, якою можуть стати потенційні покупці. Відбір наступного критерію та поділ буде проводитись до тих пір, поки в групах нижнього рівня буде складно відшукати критерій, за яким споживачі відрізняються або ця група буде малочисельною. 3. Кластерного аналізу - передбачає послідовнеоб"єднання груп споживачів, які підібрані за вимогою до товару. Для цього треба вивчити поведінку не менше, ніж 200 споживачівна ринку. Подібність між споживачами встановлюється за довільною шкалою. 4. Гнучке сегментування - грунтується на аналізіспоживчих переваг по відношенню споживача до запропонованого продукту і передбачає комп"ютерне моделювання вибору споживача. 5. Компонентній аналіз - використовується коли є необхідніть у проведенні аналізу великих масивів інформації і дозволяє визначити, який тип споживачів відповідає певним характеристикам товару.
王蛇ヴィタリー
|
|
| |